فهرست مطالب

فصلنامه مطالعات حقوق بشر اسلامی
پیاپی 25 (تابستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1402/02/17
  • تعداد عناوین: 6
|
  • مهدی زکوی*، علی پرتوی صفحات 7-28
    نهادهای بین المللی با قدمت دیرینه در تاریخ جهان توانسته اند نقش موثری در زمینه حمایت و ارتقای حقوق بشر ایفا نمایند. حمایت از حقوق بشر به معنای حمایت از دستاوردهای بشری، تثبیت و تضمین آنان است و ارتقای حقوق بشر و شهروندی نیز قرینه دیگریست که درصدد است با رشد، توسعه و گسترش این مفهوم سطح بالاتری از حقوق بشر را ایجاد نماید. این پژوهش با طرح این سوال که نهادهای بین المللی در جهان شمولی حقوق بشر چه جایگاهی دارد این فرضیه را مطرح نموده است که نهادهای بین المللی توانسته اند با بهره گیری از روش ها و سازوکارهای عملی متعدد و نیز استفاده از ظرفیت های قانونی موجود در قوانین داخلی و اسناد و مقررات بین المللی در زمینه حمایت و ارتقای حقوق بشر گام های موثری بردارند. اهمیت این موضوع با نگاهی به کارنامه نهادها معنای دیگری پیدا می نماید و الزم است با بازخوانی عملکرد این نهادها و آسیب شناسی جامع حرکت نهادها در مسیر حمایت و ارتقای حقوق بشر، نظام های حکومتی بتوانند ظرفیت پنهان نهادها را فعال نموده و این نهادها در جایگاه حقیقی حمایت و ارتقای حقوق بشر قرار گیرند.
    کلیدواژگان: جهان شمولی، جایگاه، حقوق بشر و نهادهای بین المللی
  • ساره لاریجانی* صفحات 29-50

    یکی از موضوعات مهم فلسفی و سیاسی در دهه های کنونی، حقوق زنان و آزادی و برابری زنان با مردان است که به پدید آمدن نحله های مختلف فلسفی، سیاسی و اجتماعی تحت عنوان فمینیسم انجامیده است. در این مقاله به بررسی و ارزیابی آراء یکی از فیلسوفان معاصر به نام جاناتان ولف می پردازیم. جاناتان ولف در بحثی تحت عنوان« فرد باوری، عدالت و فمینیسم » به بررسی حقوق زنان و دیدگاه برخی فمینیست ها در باب عدالت و ارتباط آن با حقوق زنان پرداخته است. ولف با انتقاد از فمینیست ها سعی می کند با تبیین نظریه «تبعیض مثبت» راه حل موثری برای مشکلات زنان در عرصه های مختلف سیاسی-اجتماعی ارایه دهد. این پژوهش با روش توصیفی تحلیلی بر آنست که به یک سوال کلیدی پاسخ دهد که آیا نظریه تبعیض مثبت ولف راهگشای مشکلات زنان خواهد بود؟ به عبارت دیگر این مقاله به بررسی نظریه ولف - که تمایل بسیاری به مبنای فردگرایی و لیبرالیسم راولزی دارد - و انتقادات او به فمینیست ها می پردازد و تلاش نموده تا نظرات او را ارزیابی کند. نتایج پژوهش نشان داد نظریه تبعیض مثبتی که ولف برای دفاع از حقوق زنان برگزیده، غالبا خود معضلات دیگری پدید آورده و علت العلل آن عدم توجه به ویژگی های فطری زنان و مردان و جایگاه طبیعی خانواده بوده است.

    کلیدواژگان: فمینیسم، حقوق بشر، تبعیض مثبت، حقوق طبیعی، جاناتان ولف
  • محمد کریمی پرویز، علی شیرخانی*، علی محسنی مشتقین صفحات 51-74

    حقوق بشر، مفهومی است که همپای خود بشر قدمت داشته و در یک فرآیند تاریخی و تدریجی و گذار، در دوران مختلف بسط یافته است اما معنی اصطلاحی حقوق بشر حتی در سنت و اندیشه حقوق غرب که خاستگاه حقوق بشر امروزی نام گرفته، سابقه کهنی ندارد و تا قبل از انقلاب فرانسه هرکجا سخن از کرامت انسان و برابری و عدالت بود، تحت عنوان حقوق طبیعی از آن نام برده می شد. بنابراین حقوق بشر حاصل نگرشی نو به انسان و جهان است. این نگرش جدید، واکنش های متفاوتی به دنبال داشته؛ عده ای این دیدگاه را راهی به رهایی و پیشرفت انسان ارزیابی کردند؛ و در صدد تحکیم مبانی آن برآمدند. در مقابل، برخی این نگاه را حاصل انحراف بشر از مسیر طبیعی تاریخ توصیف کردند، آن را نفی کردند و در جهت حفظ ارزش ها و سنت های گذشته کوشیدند. نماینده محافظه کاری، ادموند برک و نماینده سنت گرایی، نصر می باشد.سنت گرایان از مهم ترین منتقدان حقوق بشر هستند. دغدغه آنان حفظ سنت ها و ارزش هایی است که دنیای مدرن به مقابله با آنها برخاسته است. در تمامی اعصار و قرون؛ این سنت ها ارج نهاده شده اند و از نسلی به نسل دیگر انتقال یافته اند اما در دوره جدید این روند دستخوش تغییر و دگرگونی شده است.

    کلیدواژگان: حقوق بشر، سنت گرایی، مدرنتیه، سنت، حقوق طبیعی
  • الهام فرهادی، محمد سالار کسرایی*، مجید توسلی رکن آبادی صفحات 75-100

    حقوق شهروندی از یکسو در چارچوب مرزهای یک کشور و به واسطه ی عضویت در یک جامعه ی سیاسی و بر اساس اقتضایات فرهنگی، سیاسی، اقتصادی یک کشور تعیین و معمولا در قانون اساسی کشور مشخص می شود و از سوی دیگر تحت تاثیر اسناد بین المللی قرار می گیرد. از آنجا که آگاه سازی افراد جامعه از حقوق شهروندی و نهادینه کردن آن در جامعه نیازمند آموزش است، پژوهش حاضر به بررسی جایگاه آموزش شهروندی در سند تحول بنیادین آموزش و پرورش و اعلامیه حقوق بشر اسلامی و تطبیق آن با سند 2030 یونسکو و اعلامیه جهانی حقوق بشر پرداخته است. در این تحقیق از روش تحلیل محتوای کیفی استفاده شده است و جامعه ی آماری تحقیق شامل سند تحول بنیادین آموزش و پرورش، سند 2030 آموزش یونسکو، اعلامیه جهانی حقوق بشر و اعلامیه حقوق بشر اسلامی است. مطالعه ی حاضر از نوع اسنادی است و داده های آن به شیوه ی کتابخانه ای-اسنادی جمع آوری شده است. نتیجه ی تحقیق نشان می دهد که در یک بررسی مقایسه ای اعلامیه حقوق بشر اسلامی فاقد برخی مولفه های اساسی موجود در اعلامیه جهانی حقوق بشر است. از سوی دیگر سند تحول بنیادین آموزش و پرورش ایران، که از مهمترین اسناد سیاستگذاری آموزشی است، فاقد برخی مولفه ها و شاخص های مرتبط با آموزش شهروندی است.

    کلیدواژگان: آموزش شهروندی، سند تحول بنیادین آموزش و پرورش، اعلامیه حقوق بشر اسلامی، تحلیل محتوای کیفی
  • فرشید بنده علی، محمد مظهری* صفحات 101-124

    مفهوم و منشا پیدایش حق های حاکم بر نوع بشر یکی از جدال برانگیزترین مباحث دانش فلسفه حقوق است که مکاتب عمیقا ناسازگاری را در این زمینه بوجود آورده است. به همین منظور این تحقیق برای آنکه نشان دهد گفتمان فلسفی - حقوقی مذکور چگونه با نهادینه کردن برداشتی از قانون به مثابه تجلی حقوق بنیادین، شکلی جدید به رابطه حق های بشری و سیاست بخشیده ، دیدگاه های برخی صاحب نظران دو مکتب مهم حقوق طبیعی و پوزیتیویستی را با نگاهی میان رشته ای به حوزه های علوم سیاسی و زیر مجموعه های حقوق عمومی بویژه حقوق بشر، مورد بررسی و تحلیل قرار داده است. در این رابطه سیوال اصلی، آثار و تبعات برجای مانده از این جدال مهم فکری بر تعاملات میان دو مفهوم حق مدار «حکومت» و «شهروند» می باشد؟ نتایج بررسی نشان می دهد، طبیعیون منشا پیدایش و الزام آوری حقوق مذکور را ناشی از طبیعت انسان و یا احکام «خدای طبیعی» می دانند. حال آنکه پوزیتویست ها معتقدند؛ ارزش های اخلاقی ایجاد شده از این طریق به تنهایی نمی توانند نظم مقرون به عدالت حقوق را ایجاد کنند. لذا اینان حق های بشری را چیزی جز یک نظام قانونی وابسته به یک جامعه معین نمی دانند. جدال فکری که سرانجام آن صدور اعلامیه جهانی حقوق بشر پس از جنگ جهانی دوم، با شکلی برگرفته از نظم حقوقی پوزیتیویستی و ماهیتی از حق های انسانی بوده است.

    کلیدواژگان: حقوق طبیعی، پوزیتیویسم، حق، آزادی، قانون
  • عبدالکریم شاحیدر*، فرزانه دشتی صفحات 125-151

    همواره ایالات متحده آمریکا، پس از انقلاب تحریم های بسیاری را بر جمهوری اسلامی ایران تحمیل نموده است. این تحریم ها با هر اهدافی که صورت می پذیرند، سبب نقض آشکار ارزش ها و اصول اساسی حقوق بشر می شوند و به طور مستقیم و غیرمستقیم حق حیات، حق کار، حق آموزش و حق توسعه و... را به شدت تحت تاثیر قرار می دهند. روش تحقیق، روش توصیفی- تحلیلی و روش گردآوری اطلاعات از نوع کتابخانه ای و اسنادی می باشد. در این پژوهش، تحریم های یکجانبه ایالات متحده آمریکا علیه جمهوری اسلامی ایران، با هدف شناخت نقش آن ها بر تضییع و نقض حق بر توسعه مورد بررسی قرار خواهد گرفت. بر این اساس، این پرسش مطرح می شود که «تحریم های ایالات متحده آمریکا علیه جمهوری اسلامی ایران، چه تاثیری بر حق بر توسعه در ایران را فراهم نموده است؟». با توجه به بررسی های این پژوهش، یافته های آن نشان می دهد که تحریم های ایالات متحده آمریکا، ضمن هدف قرار دادن مستقیم مردم ایران، موجب تضییع شدید حقوق اساسی آنان و از جمله حق بر توسعه در ایران گردیده است.

    کلیدواژگان: ایالات متحده آمریکا، تحریم، حقوق بشر، حق بر توسعه، جمهوری اسلامی ایران
|
  • Mehdi Zakavi *, Ali Partovi Pages 7-28
    International institutions with a long history in the history of the world have been able to play an effective role in the field of protecting and promoting human rights. Supporting human rights means supporting human achievements, consolidating and guaranteeing them, and promoting human rights and citizenship is another factor that seeks to create a higher level of human rights with the growth, development and expansion of this concept. By raising the question of what is the position of international institutions in the universality of human rights, this research has raised the hypothesis that international institutions have been able to use numerous practical methods and mechanisms as well as using the legal capacities available in the laws. domestic and international documents and regulations to take effective steps in the field of protecting and promoting human rights. The importance of this matter finds another meaning by looking at the record of the institutions and it is necessary to review the performance of these institutions and the comprehensive pathology of the movement of the institutions in the direction of protecting and promoting human rights, the government systems can activate the hidden capacity of the institutions and these institutions in the position to support and promote human rights.
    Keywords: globalization, Position, human rights, international institutions
  • Sareh Larijani * Pages 29-50

    One of the most important philosophical and political issues in the current decades is women’s rights, freedom, and gender equality, which has led to the emergence of various philosophical, political and social movements known as feminism. In this article, we examine and evaluate the views of a contemporary philosopher named Jonathan Wolf. In a discussion entitled "Individualism, Justice, and Feminism," Jonathan Wolff examines women’s rights and the views of some feminists on the concept of justice and its relationship to women’s rights. Criticizing feminists, Wolff seeks to provide an effective solution to women’s problems in various socio-political spheres by explaining the theory of "positive discrimination." This descriptive-analytical study aims to answer a key question: Will Wolff’s theory of positive discrimination solve women’s problems? In other words, this article examines Wolf’s theory - which is very much based on Rawls individualism and liberalism - and his critiques of feminists and attempts to evaluate his views. The results showed that the theory of positive discrimination that Wolff chose to defend the rights of women, often created other problems and the reason was the lack of attention to the innate nature (fitrah) of men and women and the natural status of the family.

    Keywords: feminism, positive discrimination, natural rights, Jonathan Wolff, Human rights
  • Mohammad Karimi Parviz, Ali Shir Khani *, Ali Mohseni Moshtaghin Pages 51-74

    Human rights is a concept that is as old as mankind itself and has been developed in a historical and gradual process and transition in different eras, but the meaning of the term human rights does not have an ancient history even in the tradition and thought of Western rights, which is called the origin of modern human rights. And until the French Revolution, wherever there was talk of human dignity, equality and justice, it was mentioned under the title of natural rights. Therefore, human rights are the result of a new attitude towards man and the world. This new attitude has led to different reactions; Some people evaluated this view as a way to liberate and progress human beings; and sought to consolidate its foundations. On the other hand, some described this view as the result of human deviation from the natural path of history, denied it and tried to preserve the values and traditions of the past. The representative of conservatism is Edmund Burke and the representative of traditionalism is Nasr.Traditionalists are among the most important critics of human rights. Their concern is to preserve the traditions and values that the modern world has risen to face. in all ages and centuries; These traditions have been honored and passed down from one generation to another, but in the new era, this process has undergone change and transformation.

    Keywords: Human rights, Traditionalism, modernity, Tradition, natural rights
  • Elham Farhadi, Mohammad Salar Kasraee *, Majid Tavassoli Pages 75-100

    Citizen rights, which are defined within the borders of a country and through membership in a political society, are determined based on the cultural, political, and economic requirements of a country. Humans are educated in different ways from birth, and education is the cornerstone of creating, maintaining and progressing all human societies. The present research has been conducted with the aim of investigating the place of citizenship education in the fundamental transformation of education and the UNESCO 2030 document and its alignment with the Universal Declaration of Human Rights and the Declaration of Islamic Human Rights. In this research, the qualitative content analysis method is used and the statistical population of the research includes the Fundamental Transformation of Education, the UNESCO 2030 Education Document, the Universal Declaration of Human Rights and the Declaration of Islamic Human Rights. The present study is of documentary type and its data is collected in a library-documentary way. The validity of the research has been done through studying and using the appropriate tools for taking receipts, tables and forms, recording and maintaining them, and finally classifying and exploiting them. The result of the research shows that in a comparative analysis, the Islamic Declaration of Human Rights lacks some basic components that are present in the Universal Declaration of Human Rights. On the other hand, the fundamental transformation document of Iran's education, which is one of the most important educational policy documents in Iran, lacks some components and indicators related to citizenship education.

    Keywords: citizenship education, Fundamental Reform Document of Education, Islamic Declaration of Human Rights, Qualitative Content Analysis
  • Farshid Bandehali, Mohammad Mazhari * Pages 101-124

    The origin and concept of human rights is one of the most controversial issues in the philosophy of law, on which the schools have deeply imposed inconsistency. Therefore, the present study utilizes a descriptive-analytical view to examine the viewpoints of some theorists of natural laws and positivism schools to show how the mentioned philosophical-legal discourse has given a new form to the relationship between human rights and politics through institutionalizing a conception of law as manifestation of fundamental rights. The resources were collected through library method. In this regard, the main research question is “what are the effects and consequences of this historical dispute in the interactions of the two rightful concepts of “government” and “citizen”? The results show that naturalists consider human nature or the rulings of the "natural god” as the origin of the creation and imposition of these rights. On contrary, the positivists believe that moral values created in this way cannot establish a fair order of rights. Therefore, they do consider human rights just as a legal system dependent on a certain society. This is an intellectual controversy that eventually led to issuance of the Universal Declaration of Human Rights after World War II, in a form inspired by the positivist legal order and with a nature as of human rights.

    Keywords: natural rights, Positivism, Right, freedom, Law
  • AbdulKarim Shaheydar *, Farzaneh Dashti Pages 125-151

    The United States of America has always imposed many sanctions on the Islamic Republic of Iran after the revolution. These sanctions, with whatever goals they have, cause a clear violation of the basic values and principles of human rights and directly and indirectly violate the right to life, the right to work, the right to education, the right to development, etc. They strongly affect. The research method is a descriptive-analytical method and the method of collecting information is library and document type. In this research, the unilateral sanctions of the United States of America against the Islamic Republic of Iran will be examined with the aim of understanding their role in the violation of the right to development. Based on this, the question arises that "what effect has the sanctions of the United States of America against the Islamic Republic of Iran had on the right to development in Iran?" According to the investigations of this research, its findings show that the sanctions of the United States of America, while directly targeting the Iranian people, have severely violated their fundamental rights, including the right to development in Iran.

    Keywords: United States of America, Human rights, Sanctions, The Right to Development, Islamic Republic of Iran